dr. Berta Béla 2024. április 26-án, 93 éves korában elhunyt

1930.december 16-án született. Egyetemi tanulmányait levelező hallgatóként végezte munkája mellett, s 1959-ben végzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán, szakdolgozatának témáját a büntetőjog tárgyköréből merítette.

A Fővárosi Dohánybolt Vállalatnál kezdett dolgozni jogi előadói állásban, majd az akkori gyakorlat szerint több próbálkozás után válhatott ügyvédjelöltté.

Első jogi állásában készült jellemzése szerint is a jogi munkakör szeretete, a nagy szorgalom, megbízhatóság, pontosság és alapos felkészültség jellemezte tevékenységét.

1961. november 1-től lett a Székesfehérvári Ügyvédi Kamara ügyvédjelöltje és az 1. sz. Ügyvédi Munkaközösségben folytatta tevékenységét. 1963. januárjában tette le az ügyvédi-jogtanácsosi szakvizsgát, március 6-tól már az 1.sz. Ügyvédi Munkaközösség vette fel tagjai közé, majd 1964. december 16-tól a Székesfehérvári Ügyvédi Kamara elnöke lett 1983-ig.

Ügyvédi és közéleti munkáját számos kitüntetéssel ismerte el Székesfehérvár Város Tanácsa, a Székesfehérvári Ügyvédi Kamara és az Országos Ügyvédi Tanács, továbbá magas állami kitüntetésekben is részesült.

Részt vett a Magyar Ügyvédi Tanács fegyelmi munkájában, ennek kapcsán több alkalommal elismerésben részesült, így 1979-ben kiváló ügyvédi munkáját ismerték el. 1991-től egyéni ügyvéd lett. 2014. szeptember 30-án fejezte be ügyvédi tevékenységét.

A számos életrajzi adat mond ugyan valamit az emberről, a kollégáról, de talán többet mutat az emlékezet. Dr. Berta Béla szigorú ember hírében állt, perbeli ellenfeleként mindig lelkiismeretesen fel kellett készülni, pontosan ismerte a tényállást és az irányadó jogszabályokat. Harcos alkat volt, küzdött ügyfele és a maga igazáért, sokszor eredménnyel. Nem vállalt el minden ügyet. Büntető perbeszédei meggyőzőek voltak.

Tudatosan élt a figyelem megragadásának és megtartásának eszközeivel. Beszédét halkan kezdte, ezzel késztette a hallgatóságot figyelemre. Méltósággal végezte munkáját, a riposztoktól nem riadt vissza.

Működése alatt egyben tartotta a kamarát. A lehetőségekhez képest élt a jutalmazás eszközeivel. Precíz kamarai irattárat, rendszerezett iratokat adott át utódjának. A halálát megelőzően napokkal még autót is vezetett.

Feleségével, dr. Schéda Évával egy párt alkottak, munkájukban és magánéletükben is.

Családja szűk körben kíséri utolsó útjára.

A Székesfehérvári Ügyvédi Kamara tagjai és a magunk nevében veszünk végső búcsút a kamara egykori elnökétől. Emlékét megőrizzük.

 

Székesfehérvár, 2024.05.02.

 

 

Dr. Szabó Kálmán
titkár

Dr. Neukum Flórián
​elnök